New
04 October 2016

La presència de voluntaris de Creu Roja en el bosc de la Devesa este estiu ha permés atendre vora 500 incidències

El regidor delegat de Conservació d'Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha manifestat hui la seua satisfacció pels resultats del projecte de voluntariat ambiental que l'Ajuntament i la Creu Roja han desenvolupat este estiu en el bosc de la Devesa. La presència dels voluntaris en la zona ha permés que s'atengueren vora 500 incidències de tipus divers, i s'ha reflectit també en l'absència d'incendis durant tota la temporada estival.

En total, els 318 voluntaris i voluntàries socioambientals que han participat en la campanya han registrat 485 incidències, de les quals 9 van ser emergències, 52 incidències urgents (que es van solucionar al moment), i la resta, registres de necessitats de manteniment del parc natural. Així ho ha donat a conéixer hui el regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, acompanyat per la vicepresidenta provincial de la Creu Roja Espanyola a València, Amparo Noguera, i la vicepresidenta local de l'entitat a València, Amparo Pérez.

Tant l'edil com les representants de l’ONG han destacat la importància d'este programa, nou per la seua metodologia, ja que, a les habituals labors de vigilància de l'entorn, s'han afegit per primera vegada tasques de sensibilització i contacte humà directe amb els visitants del bosc. Per a això, des de l'Ajuntament es va formar prèviament els voluntaris, tant en normativa aplicable a la Devesa, com en coneixement de les característiques, valors, evolució històrica i problemàtica específica d'este bosc.

ONZE CAPS DE SETMANA

Durant onze caps de setmana de l'estiu, el voluntariat de la Creu Roja ha romàs en zones diverses del Parc Natural per a detectar incidències, informar els usuaris i arreplegar suggeriments dels visitants. De fet, una de les accions incloses en el projecte ha sigut la realització d'enquestes a les persones que acudien a l'entorn, a les quals també se'ls ha entregat material divulgatiu. Tal com ha explicat Campillo, este és un de les vessants més interessants del treball efectuat, i ara mateix, s'està en fase d'anàlisi i estudi de les dites enquestes.

Per a facilitar la tasca dels voluntaris, des del Servici Municipal de Devesa-Albufera es va dividir l'àmbit en 3 àrees de nord a sud: la primera, des de la Creu fins al tallafoc de la Rambla (la zona de menor superfície, però de major concentració de visitants); la segona, des del tallafoc de la Rambla fins a la gola de Pujol (la mitjana en àmbit i en visites); i la zona sud des de la gola fins al límit pel Parador del Saler (la major, però amb menor concentració de visitants). Les persones voluntàries han treballat en parelles: una per zona amb el seu corresponent coordinador/a, i en constant contacte amb els guardes forestals i també amb els agents de la Policia Local que integraven l'operatiu especial d'estiu.

UN GOVERN MUNICIPAL COMPROMÉS AMB EL MEDI AMBIENT

Campillo ha agraït la predisposició de la Creu Roja en el desenvolupament d'este projecte, que ha qualificat de “complicat de coordinar”, i ha assenyalat la voluntat de l'Ajuntament de “continuar en esta línia de col·laboració, que ha resultat molt fructífera –ha assegurat– i que s'adequa i entronca perfectament amb la línia de treball impulsada des de l'Ajuntament en este camp”. “Des del Govern de la Nau –ha continuat– estem convençuts de la importància de la conscienciació ambiental, i donem molta importància al treball en este camp”. De fet, des de la Regidoria de Conservació d'Àrees Naturals s'han impulsat ja nombroses accions de sensibilització i informació, dirigides a la ciutadania en este sentit, amb repartiment de material o distribució de cartells informatius, entre altres.

La vicepresidenta provincial de la Creu Roja Espanyola a València, Amparo Noguera, ha agraït “el compromís de l'Ajuntament en matèria mediambiental”, i ha recordat com des dels anys setanta del passat segle, la Creu Roja contempla la “transformació ambiental” com a prioritat d'actuació. Per la seua banda, la vicepresidenta local de l'entitat a València, Amparo Pérez, ha agraït al regidor Sergi Campillo que “vera” la importància “d'este projecte innovador, des del primer moment, un projecte totalment diferent de tot el que s'havia fet fins ara”.

L’any 2016 és el primer, almenys des de fa una dècada, en el qual no s'ha registrat cap incendi en el Parc Natural, tampoc durant el període estival, “i això, sens dubte, ha sigut gràcies també a l'acció dels voluntaris i voluntàries”, ha assegurat el regidor.