Notícia
05 novembre 2016

L'alcalde crida tots el municipis riberencs de l'Albufera a continuar treballant pel seu bon ús i conservació

L’alcalde de València, Joan Ribó, juntament amb el regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha assistit a l’exhibició de vela llatina i pesca artesanal, amb motiu de la declaració de la pesca tradicional de l’Albufera i la navegació amb vela llatina com a Bé d’Interés Cultural (BIC) per part del Consell.

El mirador de la Gola de Pujol ha acollit l’acte commemoratiu, durant el qual l’alcalde ha defensat la importància d’este reconeixement a la vela llatina i la pesca a l’Albufera “perquè posa en valor activitats típiques del llac”, ha afirmat, “on participem tots els municipis riberencs, que hem de treballar conjuntament per a aconseguir que este espai siga encara més reconegut com un parc natural emblemàtic”. Joan Ribó ha destacat especialment “l’essència que definix un parc natural, és a dir, un espai on confluïxen uns valors naturals i culturals molt rellevants i on la interacció entre els dos realça el seu valor”.

De fet, l’Ajuntament ha impulsat nombroses accions i treballs per a recuperar i garantir la protecció i la conservació del llac i el seu entorn, amb una atenció especial pels seus valors mediambientals i culturals, i tot això amb l’objectiu final de posar en valor la cultura pròpia i específica de l’Albufera, un entorn pescador d’enorme valor ecològic, paisatgístic i cultural.

L’alcalde ha destacat també les relacions de fraternitat i col·laboració entre València i els pobles riberencs del llac, i ha animat “totes les companyes i companys alcaldesses i alcaldes de la ribera de l’Albufera, i totes les associacions i federacions que treballen a l’Albufera i per l’Albufera, així com tots els organismes públics que tenen responsabilitat en este espai, que s’ha de continuar treballant per la conservació i el bon ús de l’Albufera de València”.

Així mateix, Ribó ha felicitat les comunitats de pescadors del Palmar, Catarroja i Silla, i la Federació Cultural Valenciana de Vela Llatina (que engloba les associacions de vela llatina de la ribera del llac), pel reconeixement de la seua activitat com a BIC. L’alcalde ha destacat el treball de totes estes entitats, integrades per pescadors i pescadores que s’han esforçat per a mantindre dia a dia una activitat ancestral i profundament unida a les arrels del poble valencià.

L’alcalde de València, Joan Ribó, juntament amb el regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo

L’Albufera de València, ha recordat Joan Ribó, ha pertangut des del segle XIII a la corona reial per a ús exclusiu, encara que amb donacions, com la pesca i l’aprofitament de la sal. Fa aproximadament un segle passà a formar part del patrimoni municipal de València, per a constituir-se com un espai d’“ús i gaudi dels valencians”.

Durant segles, els pescadors valencians han cuidat el llac i el seu entorn com a font d’abastiment, i han aprofitat els seus recursos en una relació d’interdependència i d’interacció prolongada en el temps que ha deixat una empremta fonamental en la història, la cultura i el decurs del poble valencià.

L’alcalde de València ha qualificat de “dia històric” la jornada de celebració de la declaració BIC i l’exhibició d’esta art tradicional, que s’ha desenvolupat al cor del Parc Natural de l’Albufera, “és a dir”, ha assenyalat Ribó, “al llac on es concentren estes dos activitats ancestrals que han merescut àmpliament la seua declaració com a Bé d’Interés Cultural”.

Ribó ha conclòs la seua intervenció assenyalant la importància i el compromís de les administracions públiques i la ciutadania a “conservar i preservar l’Albufera i tot el seu entorn per a les generacions futures”.