Rutes propostes per la Generalitat Valenciana, a través de la web de Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana.
Durada: 2 hores. Longitud: 0,8 km. Mitjans: a peu. La ruta s'inicia en el Centre de Recepció. Ací hi ha una xicoteta exposició sobre la reserva del Racó de l'Olla i una torre mirador, des d'on observar, sobretot en època hivernal, gran concentració d'anàtids i cormorans a la Mata del Fang, a l'Albufera.
http://www.parquesnaturales.gva.es/ca/web/pn-l-albufera/ruta-roja-el-raco-de-l-olla
Durada: 2 hores. Longitud: 25 km. Mitjans: cotxe o bicicleta. Caminant en alguns trams. En el passeig podreu gaudir d'un paisatge dominat per camps d'arròs, séquies, motors amb les velles ximeneres, cases d'ormejos, masies, a més de nombroses espècies d'aus. Un paratge de gran valor cultural, natural i paisatgístic on l'aigua és la peça clau d'aquest valuós ecosistema. http://www.parquesnaturales.gva.es/ca/web/pn-l-albufera/ruta-verde-na-mo...
Durada: 2 hores Longitud: 3,7 km. Mitjans: bicicleta o a peu, i amb possibilitat d'arribar amb barca. Aquesta ruta ens permet conéixer diversos llocs d'interés del parc natural, recorrent part de la marjal nord. S'inicia al Port de Catarroja, lloc d'atracada, construcció i reparació de les típiques embarcacions que s'usen a la llacuna (albuferencs). A més, en aquest port, es fan exhibicions de vela llatina i la processó de Sant Pere amb barca, a finals de juny. De camí al Tancat de la Pipa s'accedeix al barranc del Pedrís, travessant les partides del Bony i la Tancadeta a l'arrossar de Catarroja. Des d'ací és fàcil observar xitxarres, l'arpella de marjal, gavines, la corba marina grossa, agrons i cabrellots, i es pot arribar a escoltar el gall de canyar o el cabussonet.
Durada: 1 hora. Longitud: 6,8 km. Mitjans: cotxe o bicicleta. Caminant en alguns trams. Es tracta d'un cordó dunar ben conservat amb zones d'horta, moltes abandonades, que ofereix una diversitat d'hàbitats molt interessant. A més, amb pluges intenses moltes zones deprimides queden inundades. El millor és deixar el cotxe prop de la platja i passejar amb calma per les zones de dunes i hortes.
http://www.parquesnaturales.gva.es/ca/web/pn-l-albufera/ruta-amarilla-dunas-del-dosser
http://www.parquesnaturales.gva.es/ca/web/pn-l-albufera/otras-rutas-y-senderos
La Via Augusta és la calçada romana més important de la Comunitat Valenciana, i constitueix una de les rutes més llargues, tant a nivell nacional com autonòmic, per a la pràctica del cicloturisme, el senderisme i les rutes eqüestres.
Des del punt de vista històric, la seua recuperació amb un objectiu recreatiu, turístic i cultural es presenta com una actuació que suscita gran interés, ja que ha sigut un dels principals eixos de comunicació al llarg de diferents èpoques històriques: els romans la traçaren aprofitant un camí íber ja existent.
Al seu pas pel Parc Natural de l'Albufera travesa diferents trams que es poden consultar a continuació pulsant en els enllaços:
Un poc d'història:
La Via Augusta és la calçada romana més llarga de tota la península Ibèrica, amb un recorregut total aproximat de 1.500 kilòmetres des dels Pirineus fins a Cadis, travessant la Comunitat Valenciana al llarg d'uns 425 km.
Reuneix un dels conjunts de mil•liaris més importants de tota la Hispània, amb almenys 96 monuments, 20 dels quals sembla que estaven distribuïts per tot el territori valencià.
A més, encara hui poden observar-se alguns restes de la calçada i vestigis de mansions, ponts, centuriacions, villes, arcs monumentals, toponímia etc., la qual cosa afegeix un excepcional interés històric, cultural i fins i tot religiós, a l'interés recreatiu i turístic que presenta.
La Via Augusta va ser l'eix principal de la xarxa viària en l'época dels romans, i ha vertebrat la Comunitat Valenciana al llarg de la història.
Ha rebut diferents denominacions segons les époques: Via Hercúlia, Via Heràclia, Camí d'Anibal, Via Exterior, Camí de San Vicent Mártir i Ruta de l'Espart, però és comunament coneguda com Via Augusta, amb tota seguretat, per les rectificacions i reparacions que l'emperador August va efectuar-hi entre els anys 8 i 2 a.C.
Wikiloc és una página web on els usuaris poden compartir rutes i itineraris per tot el món, amb descripcions precises, fotografíes i fins i tot arxius per descarregar amb la ruta en diferents formats per a GPS. Aquesta web recull unes 200 rutes a l’Albufera!
http://es.wikiloc.com/rutas/outdoor/espana/comunidad-valenciana?q=albufe...
Aquest portal proposa una ruta de València a Sueca creuant el Parc Natural de l’Albufera.
http://www.comunitatvalenciana.com/ruta/adentrarse-por-el-parque-natural...
http://www.comunitatvalenciana.com/files/ruta/doc/ruta_09_200910_es.pdf