El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha presentat en roda de premsa, juntament amb Vanessa Sánchez, de la Fundació Global Nature, Andreu Escrivà, tècnic de la Fundació CV València Clima i Energia, i Antonio Camacho, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de València, el projecte LIFE Wetlands4Climate. Este projecte, que té un pressupost de 2.165.389 euros i és finançat al 55% a través de l'Instrument financer Life de la Unió Europea, té com a objectiu establir pautes de gestió d'aiguamolls com el Parc Natural de l'Albufera, de manera que funcionen com a embornals de carboni i reductors de l'efecte hivernacle.
Tal com ha explicat Campillo “l'Albufera oferix grans beneficis a la ciutadania com la pesca, l'agricultura o la bellesa del seu paisatge, però a més és, en si mateixa, una ferramenta de gran valor per a afrontar en canvi climàtic”. Segons el regidor les zones humides, els arrossars i la resta de zones tenen en conjunt una gran capacitat de funcionar com a retenidors de carboni”. Els aiguamolls són especialment importants perquè tenen aigua, i això els fa ser els ecosistemes més actius de la terra, i molt capaços de combatre el canvi climàtic.
Aiguamolls com els de Castella-La Manxa, o els de la costa valenciana són considerats com a autèntics escuts enfront del canvi climàtic. Este projecte tracta de posar en valor el paper d'aiguamolls com el Parc Natural de l'Albufera de València com a embornals de carboni i reductors dels gasos d'efecte d'hivernacle. Esta és la principal funció del projecte LIFE Wetlands4Climate, en el qual participa l'Ajuntament de València juntament amb la Generalitat Valenciana, entre altres. El projecte es prolongarà fins a l'any 2024.
Ahir es va celebrar el Dia Mundial dels Aiguamolls. Vanessa Sánchez, coordinadora del projecte en la Fundació Global Nature, ha reivindicat la importància de protegir este tipus d'ecosistemes, que tal com ha recordat “estan en perill de desaparició, ja que a Espanya en l'últim segle han desaparegut prop del 70% dels aiguamolls que existien, per causes com l'agricultura intensiva o la urbanització descontrolada”
Per part seua, el catedràtic de la Universitat de València, Antonio Camacho, ha reivindicat la importància que té este projecte per a donar a conéixer a la ciutadania el paper dels aiguamolls per a equilibrar les emissions de carboni que generem les persones, i ha afirmat que “els ecosistemes, i especialment els aiguamolls, actuen com a instruments de regulació climàtica, són elements bàsics que permeten que existisca vida en el planeta, però en canvi són els grans desconeguts”. Segons Camacho “decidir entre conservar o no els ecosistemes no és una opció, sinó que és l'única opció, perquè no podem viure en un planeta que no estiga sà”
Un dels aspectes més nous que aborda el projecte LIFE Wetlands4Climate consistix a buscar una manera de parametritzar i quantificar una sèrie de sistemes de gestió i bones pràctiques reconegudes a nivell mundial, que ajuden a reduir la petjada de carboni. Tal com ha indicat Camacho “perquè existisca una transició ecològica justa no ha d'haver-hi perdedors, per això si un agricultor decidix convertir la seua explotació per a fer-la més eficient des del punt de vista climàtic, hem de buscar formes objectives de compensar el cost que això suposa”.
També ha participat en la presentació Andreu Escrivà, tècnic de la Fundació CV València Clima i Energia, que col·labora en la difusió del projecte, per a qui “és important que els referents mediambientals de lluita contra el canvi climàtic siguen locals i pròxims. Tan important és conservar a l'Albufera com salvar l'os polar”. Escrivá ha defensat la importància del nostre Parc Natural que “actua com a barrera davant possibles inundacions, regula la salinització dels arrossars i a més és un instrument per absorbir CO₂”.
Descarrega l'audio Sergi campillo
Descarrega l'audio Vanessa Sánchez
Descarrega l'audio Antonio Camacho