L’obertura de la Casa Forestal del Saler als veïns i veïnes està més a prop. La Junta de Govern ha aprovat este divendres l’adjudicació de les obres d’execució per condicionar l’edifici com a espai sociocultural i centre d’interpretació del bosc de la Devesa. Els treballs duraran tres mesos i compten amb un pressupost de 549.772 euros. L’òrgan col·legiat també ha autoritzat la contractació de 60 conductors i conductores per a la nova xarxa nocturna de l’EMT. A més, s’ha acordat el projecte bàsic i d’execució, redacció, seguretat i salut, direcció i execució d’obres de restauració, rehabilitació i adequació de l’Hemicicle i l’escala principal de la casa consistorial.
El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha informat en roda de premsa dels assumptes tractats en la Junta de Govern, acompanyat del regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán. En relació a la intervenció de la Casa Forestal del Saler, ha indicat que “es tracta d’un edifici molt simbòlic per a l’Ajuntament, en mig de la Devesa”. Campillo ha manifestat que “amb el govern anterior es limitava a actes privats” i “des de 2015 l’hem obert a la ciutadania”. Amb esta actuació es pretén crear un nou recurs cultural i social per a les entitats del Saler i els Pobles del Sud, i un centre d’interpretació del bosc de la Devesa, “un dels ecosistemes del Parc Natural de l’Albufera, la seua pinada i el cordó dunar, que es va recuperar després de la desfeta urbanística dels anys 70”.
En la Casa Forestal es programaran presentacions de llibres i altres activitats divulgatives i culturals, però no es podran fer concerts de música en generar contaminació acústica i lumínica en el bosc. El projecte de rehabilitació afecta a l’interior i a l’exterior de l’edifici. Dins s’adequarà la il·luminació, climatització, fusteria i accessos en la part anomenada Casa Gran. Fora es condicionarà el porxe, l’aparcament, les entrades a l’edifici, els accessos al recinte i zones d’ús públic de l’entorn; s’incorporarà enllumenat led i paviment de formigó en l’àrea de pas de vianants.
Igualment es contempla l’eliminació de les barreres arquitectòniques i la recuperació d’elements de valor patrimonial, com ara una ceràmica en la planta baixa que constituïx “una magnífica representació de la llegenda de la serp Sancha i el pastor, immortalitzada per Blasco Ibáñez en la novel·la Cañas y barro”, com ha indicat el titular d’Ecologia Urbana. La Casa Forestal va ser construïda en 1920, restaurada integralment en 1957, i rehabilitada estructuralment al final de la dècada dels noranta.
Conductors de l’EMT
Altre dels acords als quals ha arribat la Junta de Govern Local ha estat l’autorització a l’EMT perquè contracte 60 nous conductors i conductores per a la xarxa nocturna d’autobusos. Este estiu se n’incorporaran 25 i durant el primer semestre de 2023, 35 més. El vicealcalde ha recordat que este nou servici es va posar en marxa el passat 15 de juny, duplica l’oferta, funciona pràcticament les 24 hores —només deixa d’operar durant una franja de tres hores— i arriba per primera volta als pobles i barris de Benimaclet, Campanar, Castellar-L’Oliveral, Forn d’Alcedo, El Saler, El Palmar, El Perellonet, Cases de Bàrcena, Poble Nou, Borbotó, Carpesa o Benifaraig.
Sergi Campillo ha remarcat que la nocturna “s’ha convertit en una xarxa més pràctica i intuïtiva perquè 23 línies diürnes es prolonguen durant la nit, entre elles les línies més utilitzades, la C3 i la 99”. A més, ha incidit que l’EMT transporta més del 50 % de viatgers de l’àrea metropolitana de València i ofereix el servici de bus 24 hores a municipis de l’àrea metropolitana com Alboraia, El Perelló, Sedaví, Montcada, Alfara del Patriarca, Tavernes Blanques, Bonrepòs i Mirambell, Almàssera i Vinalesa.
Casa consistorial
Pel que fa al patrimoni municipal, s’ha donat llum verda al projecte bàsic i d’execució, redacció seguretat i salut, direcció i execució d’obres de restauració, rehabilitació i adequació de l’Hemicicle i l’escala principal de la casa consistorial. Té una inversió estimada de 338.807 euros i es preveu un termini d’execució de quatre mesos. Les obres seran compatibles amb la celebració de les sessions plenàries. “Es tracta d’una obra molt necessària per les diferents patologies que s’han anat constatant”, ha expressat el vicealcalde.
Entre els treballs previstos hi ha la recuperació de l’estat original de la vidriera de l’Hemicicle, la substitució de les dos claraboies exteriors, l’eliminació de filtracions, i el canvi i reubicació del sistema d’il·luminació de les vidrieres de l’Hemicicle i l’escala. “Tot això atenent a criteris d’integració patrimonial, seguretat estructural, estalvi energètic i confort higrotèrmic” i “de tal manera que la planificació dels treballs s'adapte a les necessitats d’ús de l’edifici”, ha apuntat Campillo.
L’actual edifici té l’origen en un conjunt d’antigues edificacions formades per la Casa de l’Ensenyament, fundada per l’Arquebisbe Mayoral entre 1758 i 1763 com a col·legi de xiquetes de l’antiga església de la Confraria de la Sang, l’antiga església de Santa Rosa de Lima i l’ampliació iniciada en 1904 pels arquitectes Francisco Mora i Carlos Carbonell sobre els solars de l’enderrocat convent de Santa Tecla o antic convent de Sant Francesc. L’Hemicicle i l’escala principal són fruit de l'ampliació i reforma duta a terme entre els anys 1915 i 1942.
Descarrega l'audio