Comunicats

Notícia
23 setembre 2017

Els flamencs trien l’Albufera de València

La presència dels flamencs en l'aiguamoll de l’Albufera creix anualment. En este sentit, de les 309 aus censades en 2012 durant la temporada d’hivern, hui, cinc anys després, la xifra arriba a més de 4.000 aus.

Però, què ha passat a l’Albufera per a experimentar un creixement semblant? L'increment de la població reproductora de flamencs en el Mediterrani occidental, així com una menor migració de les aus joves cap a territori africà, ha desembocat en una expansió d'este tipus d'aus camallargs.

Els flamencs s'han adonat que l’Albufera de València és un entorn idoni per a alimentar-se durant els mesos d'hivern. Així, els grups de flamencs es concentren en els arrossars, inundats durant esta època de l'any.

Esta espècie para en el llac des de fa deu anys en grups cada vegada més nombrosos, ja que han trobat a l’Albufera de València un lloc on adaptar-se a l'actual canvi poblacional que estan experimentant.

Gaudim amb respecte

Esta multiplicació en la colònia de flamencs a l’Albufera i la seua presència tan pròxima als arrossars pròxims als camins de pas, han fet que propis i estranys se sorprenguen i que la veu córrega entre veïns i amants de la naturalesa.

Flamencos (3).jpg

A tan sols deu minuts de la ciutat de València, l’Albufera és un ecosistema únic i del qual els valencians ens sentim molt orgullosos. És precisament esta proximitat i el fet de l’increment de la presència de flamencs el que ha sigut un reclam perquè moltes persones es desplacen fins a l’Albufera a fi de veure’ls en primera persona.

Una sensació meravellosa i de què tots ens alegrem, sempre que siga una experiència en què es prioritze el respecte per la natura i per estos flamencs en particular.

És important deixar una distància de seguretat a estes colònies perquè continuen entenent l’Albufera de València com un lloc en què poder viure i continuar incrementant la població. I és que les molèsties constants fan, segons la Sociedad Espanyola d’Ornitologia (SEO-Birdlife), que els flamencs que hivernen a l’Albufera fugen buscant llocs més tranquils.

El flamenc, una espècie majestuosa

Aus camallargs i molt altes, d'entre 80 cm i 1,40 m, pròpies d'ambients aquàtics i de la família Phoenicopteridae. Els flamencs es caracteritzen pel color rosat, potes i coll extraordinàriament llargs i pic voluminós i corbat. Mentre que els exemplars adults presenten un color rosat blanquinós, els més jóvens són d'un to més blanc i grisenc.

Pel que fa al seu vol, destaca el mode en què estenen el coll i les potes, que fa més pronunciada la seua envergadura.

Flamencos (5).jpg

Els flamencs necessiten àmplies extensions d'aigua poc profunda, normalment salina, salobre o alcalina. En estos llocs fa nius de fang amb forma de tronc on posa els ous.

La seua dieta consta de organismes aquàtics xicotets com a larves quan són jóvens, així com d'artròpodes, crustacis, mol·luscos o anèl·lids en edats més adultes.

Tot un espectacle per als sentits que té com a escenari la nostra preada Albufera. Recorda't de gaudir-ne i respectar-los, perquè continue creixent esta colònia i perquè cada vegada més persones puguen viure esta experiència única.