Notícia
27 març 2017

80 persones participen en l'activitat de l'Ajuntament per donar a conèixer la creació d'una població de tortuges mediterrànies a l'Albufera

La tradicional activitat gratuïta que cada últim cap de setmana de mes organitza el servici municipal Devesa-Albufera s’ha centrat este dissabte en la difusió de la creació d’una nova població de tortugues mediterrànies al parc natural de l’Albufera. 80 persones, el màxim permés per operativitat en esta activitat, han participat este matí en una visita guiada que es repetirà el proper dia 8 d’abril, una nova cita per a la qual les 80 places ofertades ja han sigut reservades.

“És molt gratificant la resposta immediata de la ciutadania a estes activitats organitzades per un servici municipal, com el de Devesa-Albufera, per donar a conéixer en profunditat com són els ecosistemes que conformen el tresor natural de la nostra ciutat”, ha afirmat el regidor de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo. “Estes activitats són la millor fórmula perquè la ciutadania conega el treball que estem fent al parc natural per recuperar la població d’una espècie pròpia del nostre parc natural, com la tortuga mediterrània”, ha explicat.

La tortuga mediterrània (Testudo hermanni hermani) habita al parc natural de l’Albufera, en la Devesa, des de l’any 2011, a partir de la posada en marxa d’un projecte de reintroducció d’esta espècie, amb l’objectiu d’establir poblacions autosuficients de tortuga mediterrània a partir d’alliberaments d’exemplars. El Servici Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València i el de Vida Silvestre de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural han col·laborat conjuntament en el projecte, amb marcatge amb emissors, realització de campanyes divulgatives i la construcció d'un tancat de mil metres quadrats per fer els alliberaments de les tortugues i que s’utilitza per realitzar l'aclimatació dels exemplars, que són mantinguts allí entre un i tres mesos, proporcionant-los menjar i aigua. Des de 2011 s’han alliberat 393 exemplars de tortuga mediterrània en 13 soltes.

El projecte de reintroducció consta de vàries fases, la primera de les quals consisteix en el radioseguiment d’exemplars per obtindre la informació necessària per valorar la supervivència i adaptació de les tortugues al nou medi; la segona fase consisteix en l’alliberament d’exemplars sense radiomarcatge, amb l'objectiu d’aconseguir una densitat mitjana superior a tres exemplars per hectàrea, que és el que s’estima necessari perquè la població siga viable. La superfície disponible per a les tortugues en la Devesa entre la Gola del Pujol i el camp de golf és de vora 230 hectàrees.

La tercera fase del projecte ja està en marxa i consistix en el seguiment de la població, per tal de comprovar que s’està aconseguint la densitat recomanada per a la viabilitat de la població i també per comprovar la reproducció en llibertat. De fet, s’ha pogut comprovar que les femelles alliberades s’estan reproduint de manera regular tots els anys en trobar-se set cries d’edats diferents en la zona de reintroducció.

D’una altra banda, el Servici Devesa-Albufera va encetar en 2014 l’organització de diverses activitats d'educació ambiental, amb xarrades i visites a la zona d'alliberament per localitzar algunes tortugues radiomarcades i realitzar un alliberament de diversos exemplars. En total s'han realitzat sis activitats de difusió amb l’afluència d’un total de vora mig miler de persones. “Estes activitats són molt importants també per conscienciar sobre la importància de protegir i conservar estes tortugues en este medi i afavorir així l’expansió i recuperació de l’espècie”, ha afirmat Campillo, qui en acabar l’activitat ha volgut agrair la col·laboració de l’Empresa Municipal de Transports per aportar l’autobús per a transportar les persones participants.

Descarrega l'àudio