Notícia
11 setembre 2017

110 persones han participat en el voluntariat de la Devesa per a cuidar de l'espai i evitar males pràctiques

El regidor de Govern Interior i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha agraït en nom de tota la ciutadania la labor que durant el mes d'agost han realitzat un total de 110 voluntaris i voluntàries a través del voluntariat mediambiental de la Devesa, realitzat per l'Ajuntament en col·laboració amb Creu Roja. La seua missió ha sigut detectar negligències o incidències en la zona, dissuadir als visitants de comportaments o accions adverses per a la flora o fauna, controlar els accessos a les zones restringides i revisar closos i accessos.

Concretament, el voluntariat ha detectat 300 avisos en el Parc Natural de l’Albufera durant el mes d'agost. El 82 per cent d'estos avisos s'han resolt pel propi voluntariat. És el balanç del segon mes des de l'inici del projecte mediambiental entre l'Ajuntament de València i Creu Roja, que pretén protegir el paratge, d'alt valor biològic, científic, paisatgístic i pedagògic.

El regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha dit que “la importància d'este programa és la innovadora metodologia que porta associada, ja que, a les habituals labors de vigilància de l'entorn, s'han afegit per primera vegada tasques de sensibilització i contacte humà directe amb els visitants del bosc. Per a açò, des de l'Ajuntament es va formar prèviament els voluntaris, tant en normativa aplicable en la Devesa, com en coneixement de les característiques, valors, evolució històrica i problemàtica específica d'aquest bosc”.

Del total d'incidències, 54 van ser de caràcter urgent i van necessitar intervenció immediata, coordinada amb el Servei Devesa-Albufera de l'Ajuntament i els guardes forestals. Entre elles problemes sanitaris de persones i animals en l'entorn, tancaments i cadenes o hamaques penjades. Malgrat tot, la majoria d'incidències contribueixen al manteniment del Parc. Es tracta, fonamentalment de presència de caravanes, animals domèstics, defectes en cartells, senyals i passarel·les d'accés, entre unes altres.

El Parc Natural de l’Albufera de València presenta gran afluència de visitants durant tot l'any, però especialment en els mesos d'estiu, un fet que influeix en el nombre d'incidències registrades per Creu Roja a l'agost, ja que la majoria es concentra en la zona del poliesportiu del Saler fins a la urbanització de la Casbah a causa de la gran afluència de visitants en eixes zones. La labor del voluntariat també consisteix en la recollida d'enquestes als usuaris de l'entorn, en les quals han anat arreplegant suggeriments per a les condícies públiques, serveis de neteja o regulació del tràfic.

Cal destacar que el voluntariat es va iniciar al juliol -per segon any consecutiu- per a contribuir al manteniment i defensa d'un dels Parcs Naturals periurbans més importants d'Europa. L'objectiu és implicar a la societat valenciana en la preservació del medi ambient, potenciar el voluntariat soci-ambiental i aprofundir en el coneixement de la biodiversitat del parc, col·laborant amb els treballs de recerca.

València present en la trobada anual de Fedenatur

El regidor Sergi Campillo es troba en São Pedro do Sul (Portugal), en la trobada anual de FEDENATUR, una associació europea de parcs periurbans. En la trobada es comparteixen experiències amb gestors d'altres ciutats que també compten amb parcs sotmesos a altes pressions humanes.