Notícia
06 novembre 2017

La Casa de la Demanà, una icona del Parc Natural de l’Albufera de València

Situada al poble del Saler, la Casa de la Demanà o Casa de la Campaneta és un edifici clàssic del Parc Natural de l’Albufera de València.

Antesala per a molts visitants destacats de la nostra llacuna, va ser construïda en el segle XVIII, i s’hi celebraven les subhastes dels punts de caça de l’Albufera fins al passat segle XX.

Però la Casa de la Demanà no s’ha utilitzat únicament per a esta finalitat al llarg de la seua història. En els seus 300 anys de vida, este edifici tan icònic també ha donat recer a personatges il·lustres i ha sigut esmentat en obres molt importants de la literatura valenciana com Cañas y barro (1902), novel·la del prestigiós escriptor Vicent Blasco Ibáñez

Respecte a la seua façana després de tres segles d’història, encara hui en destaquen, a pesar de les remodelacions i reparacions a què s’ha sotmés, les reixes originals corbades, la porta principal de la façana est i el vestíbul on es duia a terme la demanà esmentada dels punts de caça.

Per la seua banda, l’ala nord de l’edifici va ser ampliada a començament del segle XX. Per este motiu, es poden observar aportacions de marcada influència modernista en els balcons i la part superior de la façana.

27719_10150198963245133_723841_n.jpg

Hui, la Casa de la Demanà és propietat privada, i des de 2004 és la seu de l’associació juvenil Amics de la Casa de la Demanà. A esta associació s’adherix un centenar de joves del poble del Saler, poblacions pròximes i inclús de la ciutat de València, tots amb el suport de pràcticament la majoria dels veïns del poble

L’associació centra els seus esforços a promoure i potenciar els valors culturals del Saler, molt lligats als del Parc Natural de l’Albufera. Els Amics de la Casa de la Demanà treballen per dinamitzar el poble del Saler i integrar-lo totalment amb el paisatge de l’Albufera, tal com assenyalen els estatuts de la mateixa associació.